Studio Västsvensk Konservering rengör unikt konstverk i Göteborg !

by Artnet Scandinavia on 03/11/2015

Post image for Studio Västsvensk Konservering rengör unikt konstverk i Göteborg !

textil480

Västarvet

 

Studio Västsvensk Konservering rengör unikt konstverk.

Västarvet – 2015-03-09 14:23 CET

Studio Västsvensk Konservering (SVK) har fått förtroendet att under våren 2015 rengöra och montera Göteborgs konserthus stora monumentala textila utsmyckning ”Melodier vid torget”. Vävnaden som är utförd i traditionell bildvävsteknik, hänger i konserthusets foajé och täcker en hel vägg, ca 60 m2. Arbetet inleds på fredag 13 mars.

Vävnaden ”Melodier vid torget” är gjord till konserthuset som byggdes 1936. Bilden är ritad av Sven ”X-et” Erixson och textilen är vävd av Handarbetets vänner, under ledning av Barbro Nilsson. Vävnaden får ses som en av Sveriges största och förnämsta vävnader som smyckar en av Göteborgs stora representativa byggnader.

Vävnaden ska nu genomgå en traditionell rengöring, både torrt och vått, och den ska även få en ny upphängning med kanal. Monteringen görs mot en höj och sänkbar bom.

– Detta jobb är både ett ordinärt och ett alldeles speciellt uppdrag för oss. Till ytan är det den största gobelängen vi någonsin arbetat med. Utmaningen ligger i logistiken och vår personliga fysiska kondition. Annars är det ett jobb som vanligt, säger Lotti Benjaminson, textilkonservator på Studio Västsvensk Konservering.

SVK arbetar med inredningar och historiska miljöer för fastighetsbolaget Higab som äger och förvaltar många av Göteborgs kulturbyggnader, vilka även ansvarar för konserthusets konstföremål, däribland den stora vävnaden av X-et.

Då arbetet med vävnaden kräver särskilt stora utrymmen har Higab upplåtit ändamålsenliga lokaler i Higabs egna fastigheter. Sex stycken av SVK:s konservatorer kommer att arbeta med vävnaden med början fredagen den 13 mars då den ska tas ned och sedan kommer vävnaden att hängas tillbaka på konserthuset torsdagen den 28 maj.

För frågor och mer information:

Lotti Benjaminson, projektansvarig textilkonservator
Studio Västsvensk Konservering/Västarvet
Tfn: 010-441 43 37
Webb: www.svk.com

Västarvet är Sveriges största förvaltning för natur- och kulturarv. Genom förebyggande och konsultativa insatser med fokus på kulturmiljö, naturvård, arkeologi, konservering och slöjd bevarar vi natur- och kulturarvet – men bedriver också ett framtidsinriktat utvecklingsarbete i hela Västra Götaland.

Västarvet driver verksamheten på Bohusläns museum, Göteborgs Naturhistoriska museum, Lödöse museum, Forsviks Bruk, Slöjd & Byggnadsvård, Vänersborgs museum och Vitlycke museum. Läs mer om Västarvet på www.vastarvet.se

Related Images:

Previous post:

Next post: