Stockholms Auktionsverk Öppnar ett tredje auktionshus i Stockholm!

by Artnet Scandinavia on 01/30/2016

Post image for Stockholms Auktionsverk Öppnar ett tredje auktionshus i Stockholm!

Stockholms Auktionsverk expanderar.
Öppnar ett tredje auktionshus i Stockholm!

Stockholms Auktionsverk växer ur sina ramar. Med bakgrund av det senaste årets positiva utveckling för Stockholms Auktionsverks onlineauktioner utvidgar det traditionsrika och aktningsvärda auktionshuset nu verksamheten med ännu en avdelning i huvudstaden.

Från den 1 februari kan kunder lämna in varor till auktion på tre olika adresser i Stockholm. I tillägg till de historiska miljöerna för de fysiska fine art-auktionerna på Nybrogatan och onlineauktionernas mer urbana lokaler i Frihamnen öppnar Stockholms Auktionsverk nu också portarna för inlämning på Slakthusgatan vid Globen. Detta sker för att kunna välkomna lokala säljare och köpare att lämna in och inspektera varor i denna del av staden.

Niclas Forsman, VD på Stockholms Auktionsverk, kommenterar expansionen: ”Som världens äldsta auktionshus är det mycket viktigt för oss att behålla vår dynamik och ligga i framkant av utvecklingen i branschen. Vi är mitt uppe i en intensiv och spännande utvecklingsprocess med ett ännu större fokus på onlineauktioner. En framgångsrik satsning som har gjort att vi redan nu håller på att växa ur våra annars stora och helt nyrenoverade lokaler i Magasin 5 i Frihamnen.”

Under 2014 köptes Stockholms Auktionsverk upp av Lauritz.com, Nordens största onlineauktionshus. Det är några av synergieffekterna mellan de två auktionshusens olika kompetenser och strategier som nu börjar ge resultat.

Lauritz.coms grundare och styrelseordförande Bengt Sundström vidareutvecklar: ”Köpet av Stockholms Auktionsverk 2014 var en dröm som gick i uppfyllelse. Det är uppenbart att samarbetet är en vinst för båda parter. Lauritz.com har en nyskapande profil med fokus på modern konst och design och en snabb och effektiv försäljning av en stor mängd varor online, medan Stockholms Auktionsverk har en mer klassisk profil med tyngdpunkt på dyrare konst och mer exklusiva antikviteter.

Det var redan från starten vår önskan att stärka Stockholms Auktionsverks fokus på onlineverksamheten. Det lyckades över all förväntan med en mycket god tillväxt online under 2015, och därför är det med stor glädje som vi nu presenterar ännu en avdelning i Stockholm där Auktionsverkets många och mycket lojala kunder både kan lämna in föremål och gå på visning. Samarbetet mellan Stockholms Auktionsverk och Lauritz.com har hjälpt till att framhäva Lauritz.com koncernen som en viktig aktör på den globala auktionsscenen.”

När Stockholms Auktionsverk nu tar emot varor i Globenområdet sker det i Lauritz.coms befintliga filial, vars lokaler har så stor kapacitet att man kan hantera inlämning till båda varumärkena. Lauritz.com behåller således sin befintliga adress i Stockholm, men nu i fruktbar samexistens med Stockholms Auktionsverk Online.

Tillväxten för onlineauktionerna och en rationalisering av driften inom Stockholms Auktionsverk har dessutom resulterat i positiva siffror för 2015. Resultat före räntor och avskrivningar (EBITDA) i Stockholms Auktionsverk steg från SEK 1,6 miljoner till 8,5 miljoner från 2014 till 2015, en förbättring på 417 %. EBT förväntas öka från SEK 0,2 miljoner till cirka 6,5 miljoner, det vill säga en förbättring på över 3 000 %.

Lauritz.coms styrelseordförande Bengt Sundström säger: ”Det har visat sig att vi på ett kontrollerat sätt kan integrera en relativt stor enhet i Lauritz.com koncernen på relativt kort tid och med ett bra resultat. Det är positivt inte bara för den fortsatta integrationen av Stockholms Auktionsverk, utan också ur ett framtidsperspektiv vid eventuella nya förvärv på sikt.”

Besök Stockholms Auktionsverk och Lauritz.com.

Läs mer om Stockholms Auktionsverk här.
Läs mer om Lauritz.com här.

Välkommen till Stockholms Auktionsverk Onlines nya adress:
Slakthusgatan 22, 121 62 Johanneshov
Vardagar kl. 10–18, lördagar kl. 10–16

För mer information, intervjuer och bildmaterial, kontakta:

Bengt Sundström
(0045) 2020 9800
Grundare och styrelseordförande, Lauritz.com
bengt@lauritz.com

Johanna Zelazny
(0046) (0)70 650 70 73
Presskoordinator, Lauritz.com
johanna@lauritz.com

Om Lauritz.com Group
Stockholms Auktionsverk är världens äldsta auktionshus, grundat 1674 och en del av Lauritz.com Group. Lauritz.com är Nordens största auktionshus. År 1999 blev Lauritz.com världens första traditionella auktionshus att helt övergå till onlineauktioner. Med sin bakgrund i den traditionella auktionsvärlden var det Lauritz.coms svenska grundare och ägare Bengt Sundströms grundtanke att sätta kunden i centrum och flytta auktionerna från det fysiska rummet till internet. Lauritz.com har i dag 25 auktionshus, i Sverige (8), Danmark (13), Tyskland (3) och Belgien (1), inklusive Stockholms Auktionsverk, Helsingborgs Auktionsverk och Kunst- & Auktionshaus HERR i Köln. Dessutom äger Lauritz.com Group bland annat QXL (Norge och Danmark), Chateau Vignelaure och Decopedia.

På Lauritz.com och hos Stockholms Auktionsverk, Helsingborgs Auktionsverk och Kunst- & Aktionshaus HERR kan säljare dagligen lämna in föremål till husens värderingsexperter och köpare fysiskt inspektera varor i auktionshusens showroom. Alla varor värderas, beskrivs och fotograferas objektivt av Lauritz.coms egna experter och fotografer. Idag sysselsätter företaget cirka 340 medarbetare. Under 2014 var omsättningen på Lauritz.com SEK 1,277 miljarder. Koncernen har över 2,4 miljoner unika kunder och varje dag registreras över 154 000 besök på webbplatserna och i apparna. Besökarna kommer från cirka 200 länder.

Related Images:

Previous post:

Next post: