Bukowskis ÅRTIONDETS AUKTION – ÅTTA MILJONNOTERINGAR !

by Artnet Scandinavia on 06/11/2017

Post image for Bukowskis ÅRTIONDETS AUKTION – ÅTTA MILJONNOTERINGAR  !

 

403. August Strindberg, ”Inferno” (detalj), slutpris: 18 575 000 SEK.

ÅRTIONDETS AUKTION – ÅTTA MILJONNOTERINGAR PÅ IMPORTANT SPRING SALE

Important Spring Sale avslutade storslaget vårens auktionssäsong med en otroligt vacker cabochonslipad smaragd med briljantslipade diamanter, vilken såldes till ett slutpris på 755 200 SEK. Den asiatiska avdelningen lockade storpublik och bjöd på en händelserik och energisk budgivning i salen under auktionens andra dag.

”Bukowskis presenterar ett fantastiskt resultat denna vår och vi kan stoltsera med mästerverk i yppersta klass och prestigefulla samlingar i samtliga kategorier. Vi vill tacka våra kunder för det fina förtroendet och vi ser fram emot en minst lika framgångsrik höst”, säger Louise Arén, VD Bukowskis.

”Mästerverken säljs hos Bukowskis vilket syns i de utan jämförelse högsta snittpriserna och flertalet av marknadens miljonnoteringar. Det fantastiska resultatet bygger på ett starkt teamwork och kunskap om marknaden”, säger Andreas Rydén, vice VD, chefsspecialist konst.

En historisk samling konstobjekt från Säbylund herrgård bjöd på en storartad öppning av auktionen ”Important Spring Sale”. Höjdpunkter inkluderar H.H. von Essens porfyrvas med lock av hovsicelör F.L Rung, som såldes för otroliga 882 000 SEK och ett par dekorativa konsolbord, gustavianska Stockholmsarbeten, för 330 750 SEK. Fabian Wredes Prechtspegel, en av samlingens mest eftertraktade nummer, köptes av Nationalmuseum i Stockholm med donationsmedel från Axel Hirsch, för ett slutpris på 428 750 SEK.

”Samlingen från Säbylund herrgård har fått stor uppmärksamhet och dagens auktion var ett unikt tillfälle att förvärva historiska objekt med en mycket spännande proveniens. Ett ärofyllt och roligt uppdrag som jag tar med mig för resten av mitt liv”, säger Henrik Åberg, specialist möbler och konsthantverk.

Bukowskis kan med stolthet även presentera två starka försäljningar av betydande mästerverk av August Strindberg, vilka hörde till auktionens absoluta höjdpunkter. Den mest omtalade, ”Inferno”, ett tidigt exempel inom den abstrakta expressionismen och en av konstnärens mest betydande verk såldes för 18 575 000 SEK. August Strindbergs, ”Packis i stranden”, daterad 1892 är betydligt mindre till storleken men minst lika betydande i konstnärens produktion. Målningen såldes för 11 392 500 SEK.

”Två viktiga verk av Strindberg under en och samma auktion har inte presenterats i mannaminne. Att bägge säljer till bra priser tyder på att August Strindberg fortfarande engagerar och har relevans i varje samtid”, säger Carl Barkman, Chefsspecialist Konst.

Intresset var stort när delar ur Peter Wallenbergs förtjusande silversamling presenterades för en fullsatt auktionssal, vilket speglades i en stark budgivning där den svenska barocken och rokokon var klara favoriter – en ståtlig kaffekanna av Erik Malm såldes för 232 750 SEK.

”Det har varit en fantastiskt rolig tid att på så nära håll ha fått se så mycket bra silver på samma gång – att jämföra detaljer och de olika mästarnas kännetecken – jag upplever att jag mött samma glädje hos våra besökare och samlingen har öppnat upp till många intressanta samtal”, säger Anna Wehtje, Ansvarig Specialist Silver och Preciosa.

Fabergé, proveniens Nobel bjöd på kvällens första miljonnoteringar med en utsökt jubileumsberlock av Fedor Afanassiev S:t Petersburg ca 1890-tal, som såldes för remarkabla 1 408 750 SEK och därtill ytterligare en nobelbrosch som såldes för 1 225 000 SEK, båda till budgivare i salen.

Ytterligare höjdpunkter under den storslagna auktionens första dag inkluderade Carl Larssons ”Titt-ut”, som såldes för 5 635 000 SEK samt Anders Zorn, ”Timret går”, som såldes för 7 350 000 SEK.

Dag två inleddes med det asiatiska konsthantverket som lockade ett stort antal tillresta besökare. En enastående porslinsvas, Qingdynastin, Jiaqings märke och period (1796-1820) hörde till avdelningens toppnummer och såldes för 306 250 SEK trots att den var lagad.

”Konditionsrapportsförfrågningarna var ovanligt många, intresset i visningen stort och auktionssalen full. Vi ser ett fortsatt stort intresse för föremål tillverkade för den kinesiska hemmamarknaden under kejsartid, säger Cecilia Nordström, Chef konsthantverk, ansvarig specialist Asiatisk keramik och konsthantverk.

Kvalitet var ledordet när exklusiva tiaror och glimrande diamanter bjöd på hög spänning under auktionens sista klubbslag. Ett romantiskt viktorianskt hänge med gammalslipade diamanter och stilfulla örhängen med smaragder var favoriter som fick höga slutpriser.

”Det är glädjande att det är så stort intresse för äldre smycken, vilket kvällens resultat bekräftade. Extra roligt utöver ett makalöst hantverk är att många smycken hade en mycket spännande proveniens”, säger Sara Berglund, specialist smycken.

Miljonnoteringar Important Spring Sale:
223. Fabergé, jubileumsberlock. Slutpris: 1 408 750 SEK
227. Fabergé, nobelbrosch. Slutpris: 1 225 000 SEK
295. August Strindberg, ”Packis i stranden”. Slutpris: 11 392 500 SEK
319. Carl Larsson, ”Titt-Ut”. Slutpris: 5 635 000 SEK
331. Anders Zorn, ”Timret går”. Slutpris: 7 350 000 SEK
401. Franz Alexeevic Roubaud, ”A game of Buzkasi/Kokpar”. Slutpris: 1 592 500 SEK
403. August Strindberg, ”Inferno”. Slutpris: 18 575 000 SEK
406. CF Hill, ”Afton”. Slutpris: 6 125 000 SEK.

Previous post:

Next post: