Stockholms Auktionsverk just nu på Nybrogatan 32  – A Collector’s Home !

by Artnet Scandinavia on 02/23/2018

Post image for Stockholms Auktionsverk just nu på Nybrogatan 32  – A Collector’s Home !
just nu på Nybrogatan 32 
– A Collector’s Home Tàpies & Africana • Experiment – photographs by Åke E:son Lindman

Just nu på Nybrogatan 32 visas A Collector’s Home Tàpies & Africana och Experiment by Åke E:son Lindman. Auktion online 26 februari.

Experiment – photographs by Åke E:son Lindman

Specialauktionen visar ett flertal verk av den välkände fotografen Åke E:son Lindman. 

Till katalog

A Collector’s Home Tàpies & Africana

I specialauktionen A Collector’s Home Tàpies & Africana ingår bland annat 24 grafiska verk av Antoni Tàpies (Spanien, 1923-2012). Tàpies är en katalansk målare, grafiker, skulptör och konstteoretiker. Han blev 1948 en del av avantgarde-gruppen ”Dau al Set”, vilken hade nära band med surrealismen och dadaismen. Katalonien hade alltid stått den även politiskt aktive konstnären nära och Tàpies verk återspeglar sociala och politiska händelser under olika perioder, såsom förföljelserna i Katalonien efter spanska inbördeskriget. 

Tàpies är en representant för den informella konsten, som inspirerats av Miró och Dubuffet. Hans måleri har utvecklas i en allt mer formsträng riktning med tonvikt på struktur och materialeffekter, där han använder en kombination av lera och marmordamm. Tàpies tillför även symboler i bilden såsom ett kors, öga, hand, fot och initialer samt föreställande motiv och hans mål är att betraktaren ska ”uppleva en andlig förvandling och därmed hamna i ett meditativt tillstånd”.

Vid sidan av målningar och skulpturer har Tàpies alltsedan 1947 även producerat grafik och uttryckte sig huvudsakligen där i karborundumtekniken med vilken man kunde skapa relief i papper. Karborundumgravyren användes ofta i kombination med akvatint som gav en närmast sammetsliknande ton. La Poligrafa i Barcelona, Erker-Presse St. Gallen, Galerie Lelong och Galerie Maeght var några av konstnärens utgivare.

Antoni Tàpies betraktas som en av sin generations främsta europeiska konstnärer. 

Till katalog


Visning Nybrogatan 32 
19-26 februari

Öppettider:
Måndag-Fredag kl 10-18 
Lördag kl 11-16
Söndag – Stängt

 
 

Related Images:

Previous post:

Next post: