Malin Abrahamsson på Galerie Bel’Art lörd 20 nov

by Artnet Scandinavia on 11/11/2010

Post image for Malin Abrahamsson på Galerie Bel’Art  lörd 20 nov
Malin Abrahamsson har vernissage på Galerie Bel’Art i StockholmVernissage lördagen den 20 november 2010, klockan 13 – 16.
Utställningen, ”The Pursuit of Happiness”, pågår till den 15 december.

Visat sin konst har Malin Abrahamsson främst gjort på gallerier i New York, och för en tid sedan även i Peking, Kina. För två år sedan tilldelades hon det prestigefyllda uppdraget att smycka pendeltågstationen Valley Stream i New York, liksom ännu ett offentligt uppdrag står på tur att realiseras, den här gången i den konsthistoriskt sprängfyllda stadsdelen SoHo på Manhattan.

The Pursuit of Happiness på Galerie Bel’Art i Stockholm är konstnärens första kompletta utställning med måleri i Sverige.

Det råder ingen tvekan om att Abrahamssons konst attraherar och förför. I sitt måleri tar hon gärna fasta på det enkla, lågmält dramatiska i världar sprungna ur uppbrottet från Norrland och livet i världsmetropolen, New York City, dit hon anlände för 15 år sedan för att fortsätta sina påbörjade konststudier. Livserfarenheter som ständigt sipprar ner i det konstnärliga arbetet, tar plats i landskap som är urbana och provinsiella, realistiska och övernaturliga, ofta ensliga men sällan befolkade.
I varje bild skapas ett associativt rum för betraktaren att upptäcka och dröja kvar i. Dukar och pappersarbeten laddas med stämningsfyllda landskap som griper tag i varandra, bildar mönster.
Vi ser huskroppar, gatlyktor, sjöar, brospann, norrländska tallskogar, amerikanska bilar, flygplan, värmeverk och fallfärdiga kojor. En estetik präglad av ingenjörsmässig precision och poetisk pregnans.
Det är en surrealistisk realism, hemvävd och formad under åren i USA. I september blev tjejen från Lövånger i Västerbotten amerikansk medborgare.

Malin Abrahamsson är född i Lövånger utanför Skellefteå 1971 och bosatt i Brooklyn, New York.

 
Birger Jarlsgatan 2, 114 34 Stockholm
tel: 08-611 60 52, www.belart.se
tisdag-fredag 11-17, lördag 12-16

se utvalda verk, läs mer om konstnärinnan

Related Images:

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: