Stockholms Auktionsverk Säsongens prisrekord för modernt svenskt måleri !

by Artnet Scandinavia on 04/21/2016

Post image for Stockholms Auktionsverk  Säsongens prisrekord för modernt svenskt måleri !

 

Säsongens prisrekord för modernt svenskt måleri!

Idag såldes Staffans Hallströms målning Ingens hundar I för närmare 6.000.000 kr. Ett rekord för konstnären.

Ingens hundar I har kommit i flera olika versioner men den första kom 1953. Målningen visar en grupp hundar med mycket mänskliga drag som står tillsammans, med ryggarna mot varandra. Hundarna tycks skydda sig mot omvärlden.

– Jag tycker att den berör så otroligt mycket, känslan är så stark. Det handlar om en utsatthet och sårbarhet som är illustrerad på ett kraftfullt sätt, säger Niclas Forsman och fortsätter.

– Hunden är på något sätt ett väsen som går tillbaka till vargen som strövade fritt. I målningen är det lösdrivande hundarna som ställer sig rygg mot rygg för att skydda sig mot en tuff värld. Samtidigt är de stolta, de vittrar något. Det kan vara att de vittrar en ljusning, rentav morgonluft, säger han.

Hallström var en del av den senare benämnda Saltsjö-Duvnäs-gruppen där även Olle Nyman, Evert Lundqvist och Roland Kempe ingick. Gruppen startades efter att Hallström hyrt ett rum hos Olle Nyman och via honom fått kontakt med Evert Lundqvist. Han slog igenom brett med sin utställning Hundra målningar på Konstakademin 1961. Då hade han redan 1953 målat vad som skulle bli hans mest kända målning, Ingens hundar.

Hallström var känd för att måla ganska omständigt. Hans motiv växte fram sakta och ofta målade han över eller helt om motiv. Det gav målningarna ett djup och ett unikt uttryck. Niclas Forsman beskriver hans målningar, särskilt Ingens hundar, som målad poesi som går att koppla till kraften i Munchs Skriet eller Strindbergs starka skildringar.

Varför tror du Ingens hundar berör än i dag?
Vi är människor och människors känsloliv har inte förändrats även om den målades för sextio år sedan. Det vi är rädda för och det som berör oss har alltid funnits med. Våra ursprungskänslor finns kvar, säger han.

Ingens hundar I såldes på Stockholms Auktionsverks Moderna auktion för 5.965.000 kr (Inkl köparprovision samt droit de suite).

Related Images:

Previous post:

Next post: