Bukowskis klassiska auktionen Kunglig audiensstol såld för 570 000

by Artnet Scandinavia on 12/01/2011

Post image for Bukowskis klassiska auktionen Kunglig audiensstol såld för 570 000

Kunglig audiensstol bytte ägare – såld för 570 000

Just ju pågår Klassiska auktionen och dagens huvudnummer, en audiensstol tillhörande Riksänkedrottning Hedvig Eleonora, såldes efter en utdragen budgivning för 570 000 kronor (utrop 300 000 – 350 000). Stolen stod på Drottningholms slott 1709 och är märkt HE.

– Det är alltid något magiskt med ceremoniella möbler som tillhört kungligheter. Hon var dessutom en färgstark och bildad person, så här vilar minst sagt historiens vingslag över den pampiga barocka möbeln.

Änkedrottningen var gift med Karl X Gustav och satt i två förmyndarregiringar. Genom sitt långa liv och som mamma och mormor till två enväldiga kungar Karl XI och Karl XII fick hon följa den svenska stormaktstidens uppgång och begynnande nedgång.

Under dagen noterades ytterligare två föremål som passerade miljonstrecket: Ett porträtt av Alexander Roslin, Mme de Bavière-Grosberg (sålt för 1,23 miljoner) och ett bord signerat Gottlieb Iwersson som såldes för 1,029 miljoner kronor.

Imorgon klubbas silver, smycken och mattor.

Priserna ovan inkluderar provision.

För mer information, kontakta Paulina Sokolow, kommunikationschef, 0702670923, eller paulina.sokolow@bukowskis.com

Bukowskis är störst i Norden på kvalitetsauktioner. Kontor finns i Stockholm, Göteborg, Malmö samt Helsingfors. Hos Bukowskis finns Sveriges främsta experter inom klassisk, modern och samtida konst samt design och konsthantverk. VD är Michael Storåkers.

Related Images:

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: