Bukowskis Nils Dardels Turisthotellet i Rättvik såldes för 5,094 milj kronor .

by Artnet Scandinavia on 10/23/2013

Post image for Bukowskis  Nils Dardels Turisthotellet i Rättvik såldes  för 5,094 milj kronor .

Slutpriset för Nils Dardels Turisthotellet i Rättvik såldes precis för 5,094 kronor och blev därmed den tredje dyraste oljemålningen av konstnären. Rekordet, 25 miljoner kronor, står Vattenfallet för, såld förra året på Bukowskis.

– Dardel hör till de konstnärer som inte bara uppskattas decennium efter decennium, hans konstnärskap blir mer och mer intressant och priset på den här målningen visar på ett särskilt intresse för hans pointillistiska period. Nya sidor upptäcks hela tiden, det är glädjande, säger Michael Storåkers, vd för Bukowskis.

Turisthotellet i Rättvik präglas av ett fyrverkeri av färger. Modernismens framväxt och betydelse blev en uppenbarelse för de svenska konstnärer som kom till Paris i början av 1910-talet. När Dardel åkte dit blev han starkt påverkad av kubismen och pointillismen. Dardels eleganta yttre, charmanta sätt samt goda kunskaper i franska imponerade på omgivningen och öppnade många dörrar. Det var första världskriget som satte tillfälligt stopp för utlandsresor och istället besöker han bland annat Dalarna. Det är här som hans mest betydande pointillistiska konstverk tillkommer: Eté en Suède, Ellen Roosval (båda i Moderna Museets samlingar, Stockholm) samt den aktuella Turisthotellet i Rättvik, den enda i privat ägo. Turism vid den här tiden var en sysselsättning reserverad för de förmögna och besuttna.  På den monumentala duken berättar han vad man kan roa sig med på ett turisthotell. I Dardels ögon förvandlas den fridfulla platsen i hjärtat av Sverige till ett orientaliskt lyxhotell!

Hittills har fem verk sålts för över en miljon kronor:

Einar Jolin ”Ung dam läsande konsttidskrift”,  såld för 1 038 000 kr
Olle Olsson-Hagalund ”Bellmansro, Djurgården”, såld för 1 515 000 kr
Nils von Dardel ”Turisthotellet i Rättvik”, såld för 5.089 miljoner kr
Bror Hjorth ”Från Arild I” (From Arild I), 1 105 000 kronor
Gösta Adrian-Nilsson, ”Sjöman med dragspel”, såld för 1, 300 000 kr

Lämna in till kommande auktioner, kontakta:
Anna-Karin Pusic, Chefsintendent, +46 (0)8 – 614 08 32
Marcus Kinge, Intendent, +46 (0)761- 26 21 53

Bukowskis är störst i Norden på kvalitetsauktioner. Kontor finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping samt Helsingfors. Hos Bukowskis finns Sveriges främsta experter inom klassisk, modern och samtida konst samt design och konsthantverk. VD är Michael Storåkers.

Related Images:

Previous post:

Next post: