Uppsala Auktionskammare Kvalitetsauktion 14 – 17 juni 2016 är nu publicerad.

by Artnet Scandinavia on 06/05/2016

Post image for Uppsala Auktionskammare Kvalitetsauktion 14 – 17 juni 2016 är nu publicerad.

Katalogen är nu publicerad!

Katalogen för vår kommande Internationella Kvalitetsauktion 14 – 17 juni 2016 är nu publicerad.
Se alla föremål och utforska katalogen nu!

Se katalogen här »

Internationella Kvalitetsauktionen bjuder på fantastiska konstverk och antikviteter ur både det Moderna, Klassiska och Asiatiska segmentet. Katalogerna är mer välfyllda än någonsin tidigare! Besök oss under vår förhandsvisning på Nybrogatan 20 i Stockholm för att njuta av högklassig konst, möbler, konsthantverk och design.

Utmärkande i auktionen är Isaac Grünewalds mästerverk Från Berzelii Park som utfördes redan år 1913 då konstnären just var hemkommen från Paris. Målningen är en av de i särklass främsta målningarna ur Isaac Grünewalds produktion, i synnerhet av dem i privat ägo, och har aldrig tidigare varit ute till försäljning på auktionsmarknaden. Nu erbjuds därför en unik möjlighet att förvärva ett stycke svensk konsthistoria. Isaac Grünewald har i denna storslagna målning fångat nöjeslivet i sin hemstad med tydlig inspiration från sin stora förebild Henri Matisse.

I den Moderna katalogen presenteras ett monumentalt verk av Olle Baertling. Målningen ARISIBK utfördes 1957 och är en av de största som konstnären har gjort. Detta verk är inte bara imponerade till sin storlek, utan de för Baertling så typiska formerna med trianglar och räta linjer kommer till uttryck på ett mästerligt vis. Flera är de konstnärer som valt att avporträttera vår svenska huvudstad. Sigrid Hjerténs Utsikt över Stadsgården fångar utsikten från konstnärsparets ateljé på Södermalm med ett måleri som nästan är impressionistiskt. Einar Jolin och Hilding Linnqvist bjuder på en rad härliga Stockholmsbilder från huvudstadens alla hörn inom det svenska segmentet av modernister. Ett flertal verk av Göteborgskoloristerna Carl Kylberg och Inge Schiöler återfinns också i vårens moderna katalog, liksom den nyupptäckta målningen Kopf av Gösta Adrian-Nilsson med en mycket spännande proveniens. Inom den samtida konsten finns flera intressanta verk, varav höjdpunkten är Ola Billgrens Fönster från 1968. Även den internationella avdelningen bjuder på konstverk av hög klass; Asger Jorn, Karel Appel, Tadeusz Kantor, Lotte Laserstein och Carmen Laffón, André Lothe, Antoni Clavé och Shinkichi Tajiri är bara några av de namn som finns representerade i katalogen.

Modern design, som denna säsong får en helt egen tryckt katalog, erbjuder många spännande föremål. En unik samling av Edvin Öhrström-skulpturer direkt från konstnärens egen ateljé bjuds ut till försäljning. Auktionens magnifika pumpa tillhör en av Hans Hedbergs mest intressanta och imponerande skulpturer. Auktionen erbjuder nu en unik möjlighet att förvärva några av Hans Hedbergs mest betydande och omtyckta skulpturer. Missa inte heller Carl Malmstens praktskåp De fyra åldrarna samt en Florabyrån av Josef Frank för Firma Svenskt Tenn.

Klassiska katalogen bjuder på flera storslagna konstverk. Ivan Aguélis poetiska målning Gotländskt landskap är ett av konstnärens mest intressanta och utfördes år 1892. Helene Schjerfbecks verk Flicka i vitt skapades inför den senare utförda målningen ”Bildväven”. Auktionens konstverk är unikt då den visar en kvinna i helfigur, något som är mycket ovanligt inom Helene Schjerfbecks produktion. Ytterligare ett verk som utmärker sig kraftfullt är Ernst Josephsons verk Diana och Akteon – Den förtrollade skogen, en intressant tolkning av berättelsen om Diana och Akteon. I auktionen finns en av skulptören Carl Milles mest uppskattade motiv är en av auktionens skulpturer, Solglitter, som komponerades under 1910-talet.

Den mest spännande målningen inom avdelningen för Old Master (äldre mästare) är den nu återupptäckta målningen av Lavinia Fontana, ett porträtt föreställande den italienska adelsdamen Costanza Sforza Boncompagni, daterad år 1594. Vackra blomsterstilleben av Olle Hjortzberg, interiörbilder av Carl Holsøe liksom en stor skulptur av Auguste Renoir finns också representerade.

Inom det klassiska konsthantverket utmärker sig särskilt paret högklassiga appliquer signerade av Fredrik Ludvig Rung, samt en imponerande bordspendyl i porfyr från sent 1700-tal. Auktionen innehåller en fin avdelning med silver av hög klass, främst är ett par högklassiga ljusstakar i rokoko utförda av Jonas Thomasson Ronander i Stockholm år 1760. För den som letar efter högklassiga möbler och konsthantverk finns det även utmärkande byråer, speglar, ljusstakar, bordspendyler, glas, porslin, smycken och ljuskronor bland flera andra föremål.

Som det ledande auktionshuset i Norden för försäljning av asiatiska föremål är Uppsala Auktionskammare stolta över att även denna säsong erbjuda en välfylld katalog med flera intressanta samlingar och föremål. Från äldre svenska och norska samlingar återfinns kinesiska, tibetanska och mongoliska bronser liksom ovanliga porslinsföremål från Ming-perioden. Katalogen bjuder även på jadeföremål och fina lackarbeten, men även intressanta textilföremål.

Säsongens auktion är en av de mest välfyllda och spännande i auktionshusets historia. Varmt välkomna att njuta av flera av auktionens föremål under vår visning på Nybrogatan 20 i Stockholm!

 

Related Images:

Previous post:

Next post: