Stockholms Auktionsverk Henry B Goodwin, Auktion idag 7 mars !

by Artnet Scandinavia on 02/03/2021

Post image for Stockholms Auktionsverk Henry B Goodwin, Auktion idag 7 mars !
Henry B Goodwin, Göta Ljungberg, Orfeus på Operan, signerat och daterat Goodwin 1922, gelatinsilver fotografi, 38,7×29 cm.
Henry B Goodwin – Kamerabilder
Välkommen på visning!Efter en lyckad och framgångsrik auktion i höstas med en samling fotografier av Henry B Goodwin följer Stockholms Auktionsverk nu upp med ytterligare en auktion med fotografier från samma samling.

På auktionen den 25 oktober slog Stockholms Auktionsverk nytt auktionsrekord för Henry B Goodwin, med ett fotografi föreställande Vasakyrkan på Odengatan i Stockholm, vilket såldes för 21 500 kr. Det var stort intresse från privatpersoner och flera institutioner, bland annat ropade Nationalmuseum in sex bilder till samlingarna.
Henry B Goodwin (1878-1931) är en av Sveriges mest framstående fotografer genom tiderna och en djärv pionjär inom svensk konstnärlig fotografi. Han föddes i München och kom till Sverige som språkvetenskapsman för en lektorstjänst i tyska vid Uppsala universitet. Fotografin tog dock allt mer plats i hans liv och han övergav snart sin tjänst på universitetet för att hänge sig helt åt fotografin. Goodwin gjorde bestående intryck som redaktör och skribent i olika fotografiska tidskrifter, författare samt uppskattad debattör och föredragshållare. Han introducerade även internationell fotografi i Sverige och blev ensam om uttrycket ’kamerabilden’. ’Kamerabild av Goodwin’ stod det alltid under hans publicerade bilder. En kamerabild var något mer än ett vanligt, simpelt fotografi och det blev även namnet på hans ateljé som 1914 slog upp dörrarna på Strandvägen 7b i Stockholm.Med sin yrkesskicklighet, sin bildning och verbala förmåga räknas Goodwin än idag till det tidiga 1900-talets främste konstfotograf och konstdebattör.Auktionens fotografier ingår i den samling som hittades 1966 i familjen Goodwins hem på Solstigen, Solsidan, i Saltsjöbaden av en 8-årig Caroline Giertz. Denna sensationella upptäckt med ca 3000 st av Goodwins kvarlåtenskap kom senare att ägas och förvaltas av familjen Giertz. En inventering av denna fantastiska bildskatt utfördes 1978 av Moderna museet.

Välkommen till Nybrogatan 32 på visning av en enastående bildskatt!

Visning 3 – 6 mars
Mån-fre kl 10-17 Lördag kl 11-16

Auktion online 7 mars

Previous post:

Next post: