Bukowskis Visning: Lars-Yngve Johanssons 7–11 mars på Berzelii Park 1 i Stockholm

by Artnet Scandinavia on 01/28/2019

Post image for Bukowskis Visning: Lars-Yngve Johanssons 7–11 mars på Berzelii Park 1 i Stockholm

Visning: 7–11 mars på Berzelii Park 1 i Stockholm
Slagauktion: 12 mars. Onlineauktion: avslut 13–14 mars
De båda katalogerna publiceras online 1 mars


Många viktiga och personliga samlingar har gått under klubban på Bukowskis sedan auktionshusets start 1870, en av de första var försäljningen av Karl XV:s samling 1873 och i modern tid kan nämnas regissören Ingmar Bergmans kvarlåtenskap samt affärsmannen Rolf Schmitz exceptionella samling. Nu ansluter sig även Lars-Yngve Johanssons eklektiska samling till dessa oförglömliga försäljningar.

Lars-Yngve Johansson, som i somras gick bort 77 år gammal, var en motsatsernas man vilket återspeglas i hans lekfulla men samtidigt kvalitétsfyllda samling. Han var i grunden utbildad guld- och silversmed och arbetade som antikhandlare med antika smycken som specialitet. Affären på Kommendörsgatan var ett Mecka dit de smyckeintresserade vallfärdade för att titta och prata med den alltid välkomnande Lars-Yngve. Genom sin 20 år långa medverkan i Antikrundan som silver- och smyckeexpert blev han en av landets mest folkkära profiler inom antikviteter. Efter flytten till sekelskiftesvillan Hedvigsro, strax utanför Stockholm, som Lars-Yngve väckte ur en törnrossömn, fick han utrymme att bygga och leva ut sin otroliga samling. I hemmet rymdes alltifrån klassiska antikviteter, silver och porslin till en konstsamling med barnporträtt från 1600-talet likväl som ohämmade 1970-tals verk av Marie-Louise Ekman. Här fick även hans älskade Harley Davidson en permanent plats efter att ha varit med honom på många och långa resor nere på kontinenten. Lars-Yngve var en äventyrlig person med ett hjärta som slog extra för motorcyklar, vilket reflekteras i hans samlande där antikviteter oväntat möter motorcykelvärlden. De många finurliga stilleben som florerade i huset skvallrar om hans härliga karisma och otroliga passion för sina objekt.

Lars-Yngve var generös med sin kunskap och bjöd gärna in till stora middagar där dukningen och maten alltid var en fröjd för ögat och smaklökarna, alltid överraskande men väl genomtänkt. Kortspel var en annan passion, det spelades med vänner och kollegor, som ledde till att Lars-Yngve under flera år också drev Bridgeshopen. Men framförallt brann Lars-Yngve för 1700-talets försilvrade föremål, även kallat argent haché. Tidens tand har gjort att dessa objekt ofta tappat sin silveryta varpå de har utrangerats och slängts, därför är de idag stora sällsyntheter. Lars-Yngves gedigna hantverkskunskap och materialkännedom om metaller låg till grund för hans stora uppskattning av argent haché, något han gärna missionerade om. Denna omfattande samling av olika föremålstyper och tillverkare som Lars-Yngve med tiden byggde upp är en storartad kulturell gärning då offentliga samlingar bara har enstaka föremål. Därför är det en ära för Bukowskis att presentera denna praktfulla kollektion i en separat publikation.

Ett föremål som ingår i en samling blir en del av ett större sammanhang, på så vis fylls objektet med en berättelse som gör att det blir levande genom historierna som följer med. Precis så är det med Lars-Yngve Johanssons dynamiska samling som kan beskrivas som konventionell utan att bli förutsägbar. Det är med glädje Bukowskis här kan presentera denna auktion och en katalog som blir ett historiskt dokument och källa till kunskap för framtiden.

Related Images:

Previous post:

Next post: