Galerie Bel’Art Gittan Jönsson diskuterar sin nya bok, torsd den 19 maj, kl. 17 – 19

by Artnet Scandinavia on 05/02/2011

Post image for Galerie Bel’Art  Gittan Jönsson diskuterar sin nya bok, torsd den 19 maj, kl. 17 – 19
Dammsugerskan gör entré 

Konstnären Gittan Jönsson diskuterar sin nya bok, Dammsugerskans fyrtiotvå uppdrag. Om konsten, livet och andra svårstädade utrymmen med kritikern och konstvetaren Katarina Wadstein MacLeod.

Välkommen till bokpresentation & utställning, torsdagen den 19 maj, kl. 17 – 19

¨Dammsugerskan är främmande i sin omgivning, hon passar inte in men hon låter sig inte hindras. Hon dansar omkring med sitt vidhängande bihang som en annan orädd böna som inte ber om lov. Hon pockar på¨.  Så skriver konstnären själv i den nya boken om sin huvudrollsinnehavare, denna dammsugerska som fräckt och tilltaget stiger rakt in i redan befintliga konstverk. Gittan Jönssons dammsugerska har blivit legendarisk, som både är gränsöverskridande och upprensande. Här får vi följa denna kvinnliga fantom genom ett femtiotal färgsprakande bilder med tillhörande korta texter.

Birger Jarlsgatan 2, 114 34 Stockholm, tel: 08-611 60 52, www.belart.se

Gittan Jönsson (född 1948) slog igenom på 1970-talet med sina satiriska målningar med feministisk prägel. Hon är kanske mest känd för sin målning Diskkasterskan från 1978, som blivit en modern klassiker. Nyligen såldes hennes berömda målning Självporrätt från 1977 på Stockholms Auktionsverk för ett mycket högt pris. Hon är utbildad på Konstfack och representerad på bland annat Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum, Röhsska museet och Statens konstråd.

Klicka här för att öppna det i en webbläsare. 

Related Images:

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: