Waldemarsudde ANDERS ZORNS MÄSTERVERK 23 Okt

by lena on 10/18/2010

Post image for Waldemarsudde ANDERS ZORNS MÄSTERVERK 23 Okt

23 oktober – 23 januari 2011

Den 23 oktober öppnar jubileumsutställningen Zorns mästerverk på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Utställningen avslutades nyligen på Zornmuseet i Mora där den varit en stor publiksuccé. Med inlånade målningar från svenska och utländska museer, institutioner och privata samlingar presenteras här en helhetsbild av vår store nationalmålare.

Anders Zorn är kanske Sveriges genom tiderna mest framgångsrika konstnär. I år är det 150 år sedan han föddes vilket firas med jubileumsutställningen Zorns mästerverk. I utställningen ges möjlighet att uppleva ett 80-tal av konstnärens viktigaste arbeten samlade för första gången på många år. Musée d’Orsay i Paris och Pradomuseet i Madrid lånar t.ex. ut ett par av Zorns finaste akvarellporträtt, Fröknarna Schwartz och Cristina Morphy. Från Statens Museum for Kunst i Köpenhamn kommer skärgårdsbilden Vågskvalp och från en privatsamling i Schweiz den sällan visade akvarellen av Emma Zorn i badet, Le Tub.

Midsommardans och Vallkulla hör till de målningar i utställningen som representerar Zorns folklivsskildringar från Dalarna. De kan ses som ikoner i den svenska konsthistorien. Ett antal av Zorns främsta verk kommer också visas bl.a.Sommarnöje, Reflexer, Les Baigneuses, Sommar och Frileuse. Nytillkomna verk i utställningen på Waldemarsudde är bl.a. porträtten En skål i Idun samt Coquelin Cadet. Förutom målningar och akvareller ställs även etsningar och skulpturer ut.

Anders Zorn (1860 – 1920) växte upp på morföräldrarnas gård i Mora och var utomäktenskaplig son till Grudd Anna Andersdotter från Mora och Leonard Zorn, en tysk bryggare. Han bröt sig tidigt loss från sitt enkla utgångsläge, valde konstnärsbanan och avancerade mycket snabbt. Idag förknippas hans namn kanske främst med folklivsskildringar från Dalarna, men det var framförallt med sina porträtt han vann ära och berömmelse. Som porträttmålare intog Zorn en unik position i världen då hans uppdragsgivare återfanns hos samhällets högsta skikt bland kungligheter, finansfurstar och presidenter.

För Prins Eugens Waldemarsudde är det extra roligt att få visa Anders Zorns verk då Zorn ofta kom på besök till prins Eugen, liksom prinsen vid ett flertal tillfällen gästade Zorns hem i Mora. Vänskapen mellan de två konstnärerna inleddes i Frankrike vid 1880-talets slut och de hade därefter ett relativt nära umgänge. Zorn målade bl.a. prinsens porträtt och i Eugens konstsamling finns han företrädd med ett flertal verk.

I samband med utställningens öppnande på Zornmuseet gav Bokförlaget Arena ut den rikt illustrerade katalogen Zorns mästerverk.
________________________________________________________________________________________

Kommande föredrag:

Tisdag 26/10 kl. 18.00
Anders Zorn och hans hembygd

Fil dr Birgitta Sandström, tidigare museidirektör för Zornsamlingarna i Mora, föreläser om Zorns förhållande till sin hembygd och beskriver hur det avspeglas i hans konst och i hans samlingar.

Tisdag 9/11 kl. 18.00
Anders Zorn i Spanien

Fil dr Johan Cederlund, museidirektör för Zornmuseet, föreläser om Zorns resor till Spanien och de akvareller han utförde där.

Tisdag 16/11 kl. 18.00
Från Garbergs fäbodar till Washington D.C. – Zorns internationella karriär

Anders Zorn tillbringade många år utomlands och satte sitt namn på den utländska kartan bl.a. genom sitt porträttmåleri. Hans Henrik Brummer, tidigare överintendent vid Nationalmuseum med Prins Eugens, föreläser om Zorns väg från Dalarna till världskänd konstnär.

Guidade visningar:

Related Images:

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: