Bukowskis nyhetsbrev 10 Oktober 2010

by Artnet Scandinavia on 10/11/2010

Måleri av  Anna Berg

Måleri av  Anna BergHöstens inlämning av centrala verk av betydande svenska och internationella konstnärer antyder att det finns en förväntan i luften. Även auktionsvärlden internationellt bekräftar att marknaden för konst och design är på uppgång.

–  Jag kan uppleva ett påtagligt stort intresse inför den här säsongen. Vi är ju ingen börs, men det råder ingen tvekan om att det finns en tilltro till konstmarknaden. Inflödet av objekt är tillbaka på toppnivåerna från 2007. Det ska bli mycket spännande att se vad som händer, säger Bukowskis nya VD Michael Storåkers.

Bland de intressanta objekten på Moderna auktionen, det vill säga konst från tidigt 1900-tal till ca 1960, finns en skulptur av Henri Laurens, ”La Dormeuse” från 1943 (utrop 1 – 1,2 milj kr). Det är en till formatet liten bronsskultur, men ändå häpnadsväckande tung och monumental. Ett annat verk som sticker ut är rysk-franske konstnären Serge Poliakoffs  abstrakta konstverk ” Composition taches rouge et jaune” (4 – 5 milj kr) .Tillsammans med Mark Rothko blev  Poliakoff en av 1950-talets viktigaste konstnär på världsscenen.


På den svenska sidan är Gösta Adrian-Nilsson starkt representerad och ett besök på visningen visar konstnärskapets bredd  i blixtbelysning. Med ”Badande (Sommarkväll)”, 1926 (800 000 – 1 milj kr), ”Kubistisk komposition”, 1921 (1 – 1,2 milj kr) och ett par unika små objekt, visar GAN en bild- och motivmässig radikalitet och djärvhet som han blev rätt ensam om i Sverige. Olle Baertling, en annan, något senare svensk särling representeras av ”Oga” (1 – 1,2 milj kr), som visades hos galleristen Denis René 1962 och på biennalen i Sao Paulo 1963. Sigrid Hjertén representeras i höst med flera sinsemellan olika, men betydande, verk.


–       Lastångare vid Stadsgården är en strålande skildring av Stockholm från hennes mest fullödiga period på 1930-talet. Efter vårens lysande resultat för Sigrid Hjertén erbjuder Bukowskis i höst flera spännande verk av denna modernistiska pionjär, säger Anna-Karin Pusic, chefsintendent .

På konsthantverk och design fortsätter de mer sällsynta möblerna från 1920- och 1930-talen (Swedish Grace) att väcka uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser.


–       Jag är särskilt glad över att se de två borden av Anna Petrus med skulpterade fötter och en mycket ovanlig stålrörsstol av Gunnar Asplund med skinnklädsel, säger Eva Seeman, ansvarig för 1900-talets design och konsthantverk.Moderna auktionen äger rum 26 – 28 oktober.

För frågor, bilder och fördjupande texter inom respektive område, kontakta pressansvarig Paulina Sokolow på 070 267 09 23.

Bukowskis är störst i Norden på kvalitetsauktioner. Kontor finns i Stockholm, Göteborg och Malmö samt Helsingfors. Hos Bukowskis finns Sveriges främsta experter inom klassisk, modern och samtida konst samt design och konsthantverk. VD är Michael Storåkers.

Related Images:

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: