Bukowskis Miljonnotering och rekord för svenska rokokostakar idag

by Artnet Scandinavia on 12/08/2011

Post image for Bukowskis Miljonnotering och rekord för svenska rokokostakar idag

LJUSSTAKAR, 4 st lika, Jonas Thomasson Ronander, Stockholm 1761. Rokoko.

Vridna balusterskaft på profilerad fot med driven och ciselerad dekor av rocailler och svängda knäckar. Urnformade, bladornerade ljuspipor. Senare ljushattar. Graverad lodangivelse 35 1/4, 35 3/4, 34 1/2, 35 1/2. Höjd 24,5 cm, total vikt exklusive ljushattar c:a 1 840 g. (4)

Miljonnotering och rekord för svenska rokokostakar

Som ett enda rokokoornament i rinnande silver. Så kan de fyra stakarna beskrivas som i förmiddags efter en ovanligt hetsig budgivning såldes för 1,22 miljoner kronor. Idag på Klassiska auktionens tredje dag klubbas äldre silver, som återigen tycks ha kommit på modet. Att ett set om fyra silverljusstakar går för miljonen är dock mycket ovanligt.

Just nu pågår auktion av silver från 16- 17- och 1800-talen och budgivningarna visar på ett pånyfött intresse för den skimrande metallen. De fyra rokokostakarna hade ett utrop på 500 000 – 700 000 kronor, men såldes efter en hård match både i salen och online för 1,22 miljoner kronor. Stakarna är gjorda i Stockholm och signerade den främste svenske silversmeden vid tiden, Jonas Thomasson Ronander.

– Finare finns inte. Det är rokoko när det är som mest sensuellt, som runna och vridna i ett stycke. Att de fyra hållit ihop så länge och är stämplade på ett sätt som visar att de är gjorde samtidigt är mycket ovanligt. Jag är verkligen glad över att vi är många som uppskattar det här kulturarvet och hantverksskickligheten, säger Anna Wehtje, intendent för silver på Bukowskis.

 

Auktionen fortsätter idag med mattor och smycken. Höstens klassiska är hittills uppe i elva miljonnoteringar.

För mer information, kontakta Paulina Sokolow, kommunikationschef, 0702670923, eller paulina.sokolow@bukowskis.com

Bukowskis är störst i Norden på kvalitetsauktioner. Kontor finns i Stockholm, Göteborg, Malmö samt Helsingfors. Hos Bukowskis finns Sveriges främsta experter inom klassisk, modern och samtida konst samt design och konsthantverk. VD är Michael Storåkers.

Related Images:

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: