Stockholms Auktionsverk Välkommen till Dryckesauktionen 12-14 mars!

by Artnet Scandinavia on 03/06/2012

Post image for Stockholms Auktionsverk Välkommen till Dryckesauktionen 12-14 mars!

Chassagne-Montrachet Les Vergers 2001 Olivier Leflaive, Côte de Beaune, Premier Cru Stored in private cellar 10 bts


Nu fortsätter vi dryckesauktionssäsongen med auktion av samlarobjekt i tre dagar, med start måndagen 12:e mars klockan 13:00. Vi inleder som tidigare med vita viner och champagne den första dagen. En förändring är att vi denna gång även har starkviner den första dagen. Den andra dagen, tisdagen 13: mars, fortsätter vi med röda viner från Bordeaux och vi avslutar den tredje dagen, onsdagen 14: mars, med viner av annat ursprung och destillat. Alla objekt visas med text och bild en vecka innan respektive auktionsdag.

På dryckesauktionen denna gång har vi drygt 300 utrop och ett utbud av många flaskor som är mogna och färdiga att konsumeras. Det finns även betydligt yngre viner med tiden framför sig.

Bland champagne finns sällsynta Bollinger Vielles Vignes Francais representerad med flera årgångar som 1985 och 1999. Från 1985 finns även sällsynt Clos du Mesnil från Krug.

Den andra dagen erbjuder ett massivt utbud av klassiska och sällsynta årgångar men även viner från årgångar vilka ännu inte nått sin topp. Alla utrop förtjänar givetvis respekt, men det ska bli särskilt intressant att följa hur de två flaskorna Château Mouton Rothschild från 1948 tas emot. Bland de röda vinerna är således Bordeaux med en hel del stora årgångar framträdande. Originallådan från Château Lafite Rothschild 1990 är bland många ett sådant exempel. Här finns ett utbud som bör locka den som letar årgångar för speciella tillfällen. Kanske finns den i en ”imperial” Château Margaux från 1983, på sex liter…

Dryckesauktionen avrundas den tredje dagen med mogna bourgogner som Henri de Villamonts Chambolle Musigny från 1970 och unga rhôneviner som producenten Gilles Robins allra första årgång av Hermitage.  Intressant är också kaliforniska Harlan Estates serie årgångar från 1995, 1996 och 1997.

Bland destillaten finns många sällsynta buteljeringar. Cognac från 1800-talet och unik japansk samlarwhisky från Suntory. Gammal bourbon i flera skepnader, som till exempel det speciella originalpaketet från Svenska Amerika Linien. Här finns också 40-årig Bowmore och 30-årig Bruichladdich och även sällsynta objekt från Rare Malts Selection.  

Stockholm i vårsoliga mars 2012

Sören Nylund
Värderingsansvarig Systembolaget

Johan Magnusson
Av Stockholms Handelskammare auktoriserad värderingsman för vin och destillat

Related Images:

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: