Stockholms Auktionsverk Torsten Jovinge (1898-1936) katalog online!

by Artnet Scandinavia on 10/02/2019

Post image for Stockholms Auktionsverk Torsten Jovinge (1898-1936) katalog online!

Torsten Jovinge (1898-1936) 
— katalog online!

Torsten Jovinge var en svensk målare och tecknare som huvudsak var verksam inom purismen, även kallad den raka linjens och de rena planens mästare.

Han målade sällan människor, men i denna samling ser vi dock prov på 13 stycken porträtt-och modellstudier. Eftersom konstnären dog vid 38 års ålder blev hans produktion liten.

Efter studier vid Althins målarskola var han elev hos Carl Wilhelmson 1923-26. Han studerade vidare för André Lhote i Paris och blev där inspirerad av den franska plankubismens företrädare: Ozenfant, Le Corbusier och Legér.

Jovinge besökte därefter Sydfrankrike på 1920-talet där han träffade konstnärerna Stella Falkner, Jérôme och Märta Zetterqvist, Martin Åberg, John Jon-And, Agnes Cleve, Helge Linden och Bo von Zweigbergk. Tillsammans med de två sistnämnda skapades en nordisk puristisk stil. Enkla standardföremål skulle avbildas, befriade från oväsentiliga detaljer och med betoning på helhetsformen eller det typiska. Ett måleri av strängt asketisk karaktär växte fram.

För Jovinge var de kontrasterande färgerna av största vikt när han målade sina puristiska motiv och färgskalan reducerades till ett fåtal klanger.
1933 var han redo sin debututställning på Josephsons Konstsalong i Stockholm. Den blev väl mottagen av recensenterna men försäljningsmässigt var Stockholmspubliken ej redo för detta moderna måleri.
Året var 1936.

Jovinge reste till Marocko och Spanien. Under ett uppehåll i Sevilla, vid det spanska inbördeskrigets utbrott mördades Torsten Jovinge på sitt hotellrum, den officiella dödsförklaringen var dock självmord.

Under denna sista utlandsresa utförde Jovinge ett antal verk som visade en ny sida av hans konstnärsskap. ”I dessa var han närmast impressionistisk. Det var ögonblicksbilder av landskap och figurer…” (Otto G Carlsund Konstrevy 1937.)

Torsten Jovinge (1898-1936)
— 13 studier

 

Auktion online 6 oktober
Visning på Magasin 5, Frihamnen, Stockholm

Related Images:

Previous post:

Next post: