Bukowskis Stockholm Auktion oljemålning på duk av Johan Patricny !

by Artnet Scandinavia on 11/07/2013

Post image for Bukowskis Stockholm  Auktion oljemålning på duk  av Johan Patricny  !

 Katalog bild

Film av Göran G Johansson Nationalmuseum Stockholm.

http://www.youtube.com/watch?v=9J0hwaYxohw

 

JOHAN PATRICNY

Olja på linneduk, sign IP och dat 2001.

Kvinna som klär sig. 63 x 37 cm.

Condition report

Smärre ytsmuts.

Location

Stockholm, L100

Droit de suite

Yes

Bukipedia

Johan Patricny, Sweden (Born 1976)

Johan Patricny, född den 9 juni 1976 i Södertälje, är en svensk konstnär bosatt i Södertälje.[1]

Patricny började 1995-1996 som assistent hos konstnären Odd Nerdrum i Oslo, Norge, och vidareutbildade sig 1998-2002 vid Statens Kunstakademi i samma stad. Patricny har blivit uppmärksammad främst som skicklig porträtt- och landskapsmålare, och har bland annat gjort en del porträttkopior för exempelvis Svenska Akademien och Apotekarsocieteten i Stockholm samt entrémålningar för HSB fastigheter i Södertälje. Han är också sedan 2007 återkommande illustratör för tidskriften Axess magasin. Patricny har ställt ut i ett flertal länder, utanför Skandinavien bland annat USA och Tyskland. Han blev 2007 medlem i Konstnärsklubben.

Med sin klassiskt figurativa teknik rör sig Patricny sedan slutet av 90-talet runt de målare och poeter som inspirerats av begreppet retrogardism och hans konst har tryckts i kretsens olika tidskrifter, primärt den i Olso utgivna Kilden, men även i Aorta.

Poeten Håkan Sandell har uttryckt sig enligt följande om Patricnys inspirationskällor: ”Influenser kan spåras från det sluttande svenska 1800-talets oppositionsmålare i Konstnärsförbundet men paradoxalt nog också från den och den efterföljande generationsgrupperingens stränga lärare: akademisternas natur- och historiemålare. Mästare som Zorn och Liljefors skymtar därtill i bakgrunden.”

Related Images:

Previous post:

Next post: