Bukowskis Andy Warhols ”LAST SUPPER” Såld för 58 milj sek.

by Artnet Scandinavia on 05/10/2014

Post image for Bukowskis  Andy  Warhols  ”LAST SUPPER” Såld för 58 milj sek.

 

Dyraste verket i Sveriges historia – Warhols Last Supper såld för 61 miljoner

Målningen av Andy Wahol är med bred marginal det dyraste föremålet och verket sålt i Sverige någonsin. Slutpris 58 miljoner kronor (klubbad för 50 000 000 kr).- Det här är auktionshistoria. Härligt att ha fått vara med, säger Michael Storåkers, vd på Bukowskis

Läs hela analysen och dagens övriga världsrekord

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Warhols sista svit innan han dog den 22 februari 1987 blev en serie målningar beställda av den italienska banken Credito Valtellinese beläget mitt emot kyrkan Santa Maria delle Grazie i Milano, den byggnad i vilken Leonardo da Vinci målat sin fresk, Den sista måltiden, påbörjad 1495. En av målningarna ur den ödesmättade serien säljs nu på Bukowskis den 14 maj. Utrop 60 – 80 miljoner kronor.

KATALOG

Målningen, en silkscreen och akryl på duk, är kvadratisk och mäter 102,1 x 102,1 cm. Det berömda motivet, Jesus omgiven av lärjungarna, är upprepat på varandra på höjden och i en intensiv gul färg.

Idén till beställningen kom från Alexander Iolas, konsthandlaren som genomförde Warhols första galleriutställning 1952. Han organiserade alltså även den sista. Tre tusen personer kom till vernissagen den 22 januari 1987. Fyra veckor senare var Warhol död. Det måste ha varit en fantastisk tillställning och folk fick vandra mellan kyrkan och galleriet, mellan da Vincis fresk och Warhols verk, säger Anna-Karin Pusic, chef för Fine art på Bukowskis.

Det är ett stort förtroende som Bukowskis fått. Något annat kan man inte säga. Det känns svindlande och smickrande. Samtidigt – Bukowskis har inte bara blivit en större aktör, auktionsscenen är allt mindre geografiskt beroende och marknaden för Warhol är starkare än någonsin, säger Michael Storåkers, vd för Bukowskis.

Det aktuella verket har aldrig tidigare varit ute på auktionsmarknaden utan köptes direkt från Galerie Bischofberger i Zürich. Last Supper har det hittills högsta utropspriset i svensk auktionshistoria. Det dyraste verket av Warhol såldes i november förra året: Silver Car Crash (Double Disaster), såld för 105 miljoner dollar (ca 716 miljoner kronor).
Last Supper visas för allmänheten vid ett separat tillfälle inom kort.

Kampanjbild: Andy Warhol av Hans Gedda. Säljs på Contemporary 14 maj.

HUVUDKONTOR / SHOWROOM

STOCKHOLM

ÖPPETTIDER

måndag – fredag: kl 9 – 17

KONTOR

Arsenalsgatan 4
Box 1754
111 87 Stockholm

SHOWROOM

Berzelii Park 1

TELEFON 08-614 08 00
FAX 08-611 46 74
EMAIL info@bukowskis.com

 

Related Images:

Previous post:

Next post: