Bukowskis Rolf Schmitz Collection – Ett passionerat samlande auktion 9 okt kl 11

by Artnet Scandinavia on 09/08/2018

Post image for Bukowskis Rolf Schmitz Collection – Ett passionerat samlande auktion 9 okt kl 11

Möbler och konsthantverk 1–101 Silver och preciosa 102–125 Klockor 126–128 Asiatisk keramik och konsthantverk 129–220 Keramik 221–277 Mattor 278–306 Konst 307–467

VISNING: 4–8 oktober. Öppet: mån–fre 11–18, lör–sön 11–17.
AUKTION: 9 oktober, start kl 11. ADRESS: Berzelii Park 1, Stockholm. Läs mer om auktionen här
Kontakta kundservice
Telefontid: mån-fre 9–13
+46 8-614 08 00
Rolf Schmitz, som i våras gick bort 91 år gammal, var under sex årtionden en trogen besökare på auktioner och hos konsthandlare. Den framgångsrike affärsmannen och entreprenören Rolf kom i och med flytten till Strandvägen i Stockholm att succesivt bygga upp ett storslaget hem som sträckte sig över hela översta våningsplanet. Att kliva över tröskeln in i den magnifika våningen med sina fasta inredningar i 1700-tals stil var som att förflytta sig in i ett svenskt herrgårdshem, smakfullt inrett med klassiska antikviteter, porslin och keramik samt på väggarna en av de mest märkvärdiga samlingar svensk konst som samlats i modern tid. Samlandet för Rolf Schmitz, som var diskret och relativt okänd för de flesta utanför branschen, var ett privat nöje som han aldrig släppte och de sista inköpen gjordes så sent som 2015. Många är de vänner och bekanta som kan vittna om den stolthet med vilken han visade upp och delade med sig av samlingen och nyförvärv i våningens salonger.
Alltid elegant och välskräddad med både hatt och handskar, kom Rolf på visningar och auktioner. Han ställde frågor och var nyfiken, olika konstverk diskuterades med glädje. Som den entreprenör han var drogs han gärna till avantgardister, till dem som låg i sin tids framkant vilket reflekteras i samlingen. När han själv närvarade vid budgivningarna satt han längst fram och som auktionist visste man att han då var seriöst intresserad och beredd att bjuda långt på det utvalda objektet.
Det var Rolfs önskan att hela hemmet och dess samlingar skulle gå under klubban. Det är med stolthet Bukowskis här kan presentera Rolf Schmitz Collection, en försäljning som inordnar sig i raden av storslagna samlingar och herrgårdshem Bukowskis sålt genom åren och en katalog som blir ett värdefullt dokument för framtiden.
 

Previous post:

Next post: