Joel Pettersson Den åländska konstens van Gogh – så har Joel Pettersson beskrivits

Post image for Joel Pettersson  Den åländska konstens van Gogh – så har Joel Pettersson beskrivits

Artnet  Scandinavia säljer Oljemålning av Joel Pettersson  pris 60.000 euro.

Joel Pettersson (1892-1937)

Den åländska konstens van Gogh – så har Joel Pettersson beskrivits. På sin egen tid betraktad som en särling, har han idag rönt stor uppskattning för sin konstnärsgärning.

Förutom ett år av konststudier vid Åbo ritskola levde han så gott som hela sitt liv i byn Norrby i Lemland, där han trots bristande intresse och talang för jordbruk var tvungen att överta hemgården. Både jordbruket och ett försök att driva hönseri misslyckades kapitalt, vilket tog den känslige konstnärssjälen hårt. Liksom van Gogh gick han en förtida död till mötes.

Joel Petterssons måleri har ett helt annat utrryck än Önningebykolonisternas. Hans målningar kan närmast karaktäriseras som expressionistiska, med starka färger och djärva penseldrag. De enkla material han använde – vanlig målfärg på kartong eller spännpapper .

Joel Pettersson var en mångsysslare, som förutom måleri ägnade sig åt teater och litteratur. Han skrev och regisserade teaterstycken, gjorde scenografi, marionettdockor och teaterkostymer samt skrev noveller och annan prosa. Han uppträdde också med en enmansföreställning under namnet ”Farbror Joel ritar och berättar”.

joel480

Related Images: